Магазин

Home Магазин

 

[dboxrecent] 

Магазин за автомобилни масла и аксесоари

Ако желаете да видите всички продукти разделени по категории моля отидете най-долу на нашата страница.

 

Замисляли ли сте се колко силно е развитието на технологиите през последните години и колко сме улеснени всички от този напредък във всяка една област? Ако не сте, значи сега е времето да го направите.
В 21 век, доста трудно може да се намери човек без автомобил, но за сметка на това много от вас не са наясно за какво служат съвременните моторни масла.
Какво представлява моторното масло?

Най-съществената роля на маслото е да смазва движещите се части на двигателя, за да се намали вътрешното триене и да се намали консумацията на гориво. Маслото трябва да защитава двигателя от вътрешна корозия, да предпазва от образуване на утайки и отлагания, да улеснява студеното стартиране като намали износването на двигателя, и да охлажда движещите се части на двигателя.
Базовото масло определя и неговия вид - дали е минерално, синтетично или полусинтетично. Изходната суровина и на двата вида е нефтът. При синтетичните масла, качеството на базата може да бъде "управлявано" в процеса на получаване, което го прави доста по-добро от минералните. Третата основна група базови масла представлява смес от двете в строго определено съотношение. За съвременните натоварени двигатели, всички производители на автомобили препоръчват синтетични или полусинтетични моторни масла.

Най-важната част на едно масло са присадките, които се явяват "подправката" на базовото масло. Ако моторното масло не притежава определени свойства, производителите го подобряват с различни присадки. В повечето случай допълнителните вещества придават изцяло нови свойства на моторното масло и са важна част за работата на двигателя, защото не позволяват образуването на лак и въглеродни отлагания при високи температури, поемат замърсяванията, като от тях зависи способността на маслото да намалява триенето на елементите и др.

Най-важното нещо в случая е не само да закупите качествени масла за колата ви, но и редовно да извършвате преглед при специалист. Само така ще сте убедени, че всичко с вашият автомобил е наред.
Един от най-важните въпроси за всеки шофьор е избора на двигателното масло. От него зависи как ще работи двигателят, колко гориво ще харчи автомобилът, и за това е от голямо значение да се избере най- подходящото.
На етикета на всяко моторно масло има букви и индекси. Всяка марка притежава характеристики и сертификати, получени по Международните стандартизационни системи, които е полезно да бъдат разчитани от клиентите. Познанията биха позволили на всеки шофьор да подбере сам моторното масло според това какъв е видът на двигателя - бензин или дизел - според сезона и климатичните особености на населеното място -

всесезонни, зимни, летни, според натоварването и др. Дори тогава, когато откриваме две масла, предназначени за един и същ тип двигател и за един и същ климат, можем да открием огромни разлики по време на експлоатация. За да бъдат моторните масла обективно оценени при условията на приложение и експлоатация, специализирани технически институти са създали класификации, по които клиентите да ориентират избора си. Това са:

S.A.E. (САЩ - Сдружение на автомобилните инженери), A.P.I. (Американски институт за петрол), A.C.E.A. (Асоциация на европейските конструктори на автомобили), ССМС (Спецификации на автомобилни производители).

Класификацията на S.A.E. определя моторните масла според поведението им при различни температури и посочва техния вискозитетен клас. Вискозитет означава течливостта на маслото. Например водата има нисък вискозитет, а медът е високовискозен. Така че ако едно масло е твърде вискозно, то среща трудности при циркулацията и при защитата на механичните части от износване (типичен недостатък при стартиране на двигателя през зимата). Ако пък е твърде течливо, то е склонно да се "изплъзва" бързо и по този начин двигателят остава незащитен. Затова смазочното масло с високо качество не става твърде течливо, когато се нагрява през лятото, а зимно време не се сгъстява много и циркулира в двигателя, като по този начин го защитава дори и през най-мразовитите зимни дни.