Лесна проверка на нивото на маслото между смените

Лесна проверка на нивото на маслото между смените

Лесна проверка на нивото на маслото между смените

Всички автомобили, без значение от марката и модела, имат нужда от перфектно  смазване на механичните части. Дълголетието на двигателя се осигурява  от качеството  и свойствата на добре избраното масло – желателно е то да е с високо качество. Доверете се на гамата висококачествени моторни масла  MOTUL, но не забравяйте да следите и Вие самите  ниво на маслото.

При съвременните автомобилни масла е достатъчно да извършвате проверка на ниво на маслото на около 1000 /хиляда/ километра пробег.

За да измерите точно нивото на маслото,е необходимо двигателя да е топъл (след 15-20 минути шофиране). Спрете автомобила на равно място, изключете двигателя. Вдигнете капака, издърпайте щеката и я избършете. Вкарайте отново щеката докрай, изчакайте няколко секунди преди да я изтеглите, и проверете нивото – то трябва да бъде между двете резки в края на щеката –  между Min/ Max- нито под, нито над тях. Ниското ниво на маслото може да  доведе до сериозни повреди  върху двигателя при липса на  добро смазване. Ако нивото е близо до  ‘min’ е необходимо  да долеете масло като развиете  капачката, намираща се отгоре на двигателя. Ако достъпът до отвора е труден, използвайте фуния  за да избегнете разливане,  и не допускайте попадането на чужди тела в двигателя. Всички разфасовки на MOTUL имат предимството да са с издърпващ се отвор, който не позволява  разливането. Те имат също и разграфяване, чрез което да следите количеството, което наливате.  Разликата между   ‘min’  и  ‘max’ варира около половин литър при малките коли до няколко литра при автомобилите с голям обем на двигателя.

Винаги доливайте по малко, после изчакайте няколко минути да слезе маслото, преди да проверите  и да долеете още, ако е необходимо. Не се опитвайте  да достигнете максимално допустимото ниво на маслото. Ако се превиши може да доведе до   прекомерно налягане.  И накрая – не вярвайте  на индикаторната  лампа за маслото на таблото  – тя показва масленото налягане, а не нивото на маслото в резервоара. При всички случаи , ако тази лампа светне, дори само да премигне, спрете автомобила и проверете ниво на маслото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Related Posts

BulgarianCzechEnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianPolishPortugueseSpanishUkrainian

Enter your keyword