Моторно масло – производство

Моторно масло – производство

Моторно масло – производство

От римския период многобройни течности, включително вода, се използват като масла за ограничаване на триенето, топлината и износването между механичните части, които са в контакт един с друг. Днес намаляването на маслото или маслото е най-често използваният маз в светлината на голямото разнообразие от възможни приложения. Двата основни класа на маслото са минерални и произведени. Минералните масла се усъвършенстват от действителното случване на нефт или нерафиниран петрол. Произведените масла произвеждат полиалфаолефини, които са полигликоли на основата на въглеводороди или естерни масла.

Независимо от факта, че има много видове лубриканти за мазнини, минералните масла са най-общо използваните на основание, че доставката на суров петрол ги е направила разумни; В допълнение, експанзивно събиране на информация за техните свойства и използване от сега съществува. Друга благоприятна позиция на минералните маслени масла е, че те могат да бъдат създадени в голямо разнообразие от вискозитети – консистенция, която се свързва с непроницаемостта на веществото към потока – за различни приложения. Те се движат от масла с ниска дебелина, които се състоят от вериги водород-въглерод с под-атомни тегла от около 200 ядрени масови единици (amu), до изключително слаби мазнини с под-атомни тегла до 1000 amu. Минералните масла с различни вискозитети могат дори да бъдат смесени, за да се подобри тяхното изпълнение в дадено приложение. Основното масло 10W-30, например, е смес от ниско плътно масло (за лесно начало при ниски температури) и дълбоко пропитово масло (за по-добра застраховка на двигателя при обикновена работна температура).

Като начало, използвано като част от самолета, инжектираните мехлеми обикновено са определени за конкретно приложение, на което минералните масла са заличени. Например се използват синтетични вещества, при които се наблюдават до голяма степен високи работни температури или където маслото трябва да бъде топлоустойчива. Това изделие ще се концентрира върху минералното масло.

Сурови материали

Смазочните масла са само едно от многото деления или части, които могат да се получат от суров петрол, който се издига от нефтения кладенец като жълто до тъмно, горима, течна смес от хиляди въглеводороди (естествени смеси, съдържащи само въглерод И водород, това се случва във всеки петролен продукт). Маслените запаси са оформени от разпадането на малки растения и същества, които са живели преди около 400 милиона години. Поради климатичните и земни промени, които се случват около тогава в историята на Земята, разбивката на тези форми на живот се измества от област на област.

Поради отличителните темпове, при които естественият материал се разлага на различни места, естеството и степента на последващите въглеводороди варират в широк мащаб. Затова и физическите и компостиращите качества на грубите масла, разделени от различни локали. Например, докато Калифорния груб има определено тегло от 0.92 грама / милилитър, по-леки Pennsylvania нерафинирани има специално тегло от 0.81 грама / милилитър. (Особената гравитация, която се позовава на теглото на веществото спрямо тази на еквивалентен обем вода, е критична част от нерафинирания петрол.) Като цяло специфичното тегло на суровините варира в диапазона от 0,80 до 0,97 грама / милилитър.

В зависимост от приложението, химикалите, наречени добавени вещества, могат да бъдат смесени с

Смазочното масло се пречиства от суров петрол. Следвайки процедура на прочистване, натрупаната седиментация, нерафинираният петрол се затопля в огромни кули за раздробяване. Различните изпарения – които могат да се използват за приготвяне на гориво, восъци или пропан, между различни вещества – се отделят от балон и се събират на различни фокуси в кулата. Масленото масло, което се събира, се отделя и след това се смесват вещества.

Смазочното масло се пречиства от нерафиниран нефт. След като претърпява дезактивираща процедура, натрупана седиментация, нерегистрираният петрол се затопля в гигантски кули за раздробяване. Различните изпарения – които могат да се използват за приготвяне на гориво, восъци или пропан, между различни вещества – се отделят от балон и се събират при различни фокуси в кулата. Масленото масло, което се събира, се отделя и след това се смесват вещества.

Рафинирано масло, за да му се наслаждават физически свойства. Основните добавени вещества включват метали, например олово или метален сулфид, които повишават капацитета на маслото, за да се избегне потрепване и износване, когато металните повърхности влизат в контакт при много големи тежести. Високо-атомната течна полимеризация е друго редовно добавено вещество: те повишават дебелината, балансирайки наклона на маслата, за да се разтварят при високи температури. Нитрозомините се използват като средства за профилактика на рака и инхибитори на ерозията, тъй като убиват киселини и рамкови защитни филми върху метални повърхности.

утаяване

1 Нерегистрираният петрол се транспортира от петролната кладенеца до рафинерията чрез изпращане на тръбопровод или танкер. В рафинерията маслото преживява утаяване, за да изхвърли всякаква вода и силни замърсители, например пясък и разклащане, които вероятно се окачват в нея. На фона на тази процедура нерафинираната е насочена към експанзивни резервоари, където водата и маслото се допускат в специални условия и замърсителите се утаяват от маслото.

фракциониране на

2 След това нерафинираният петрол се затопля до около 700 градуса по Фаренхайт (371 градуса по Целзий). При тази температура се отделя в смес от гореща пара и течност, която след това се изтегля в основата на първата от двете фракциониращи кули. Тук горещите въглеводородни пари изплуват нагоре. Докато се охлаждат, те се консолидират и се събират в различни плочи, въведени на различни нива в кулата. В тази кула обикновеното тегло на околната среда се грижи упорито и около 80% от суровия петрол се изпарява.

3 Останалата част от 20% от маслото се затопля и се изтегля в кула за момент, при което вакуумното тегло намалява точката на скъсване на маслото с цел да се изпари при по-ниска температура. По-тежките смеси с по-високи точки на скъсване, например катран и неорганичните миксове, остават за по-нататъшно подготовка.

Пресяване и разтваряне

4 След по-нататъшно подготовка за евакуация на нежелани изостряния, маслото, което е било събрано в двете фракциониращи кули, премина през няколко ултрафини канали, които изхвърлят останалите замърсяващи влияния. Ароматиците, един такъв замърсител, съдържат шест въглеродни пръстена, които биха повлияли на последователността на лубрикантното масло при невъзможността те да не бъдат експулсирани в процедура, наречена разтваряща се екстракция. Може да се разработи разтваряща се екстракция в светлината на факта, че ароматните съединения са по-разтварящи се в разтварящата се от маслената част масло. В момента, когато маслото е обработено с разтваряща се, аромата се разпада; По-късно, след разтварянето на разтварящия се, ароматиците могат да бъдат възстановени от него.

Добавени вещества, разследване и групиране

Накрая, маслото се смесва с добавени вещества, за да се получат желаните физически свойства (например, способността да издържат на ниски температури). Сега лубрикантното масло се подлага на асортимент от тестове за контрол на стойността, които оценяват неговата последователност, особеност на гравитацията, засенчването, огъня и фокуса на огъня. Маслото, което отговаря на качествените модели, след това се предлага в пакет за закупуване и присвояване.

Контрол на качеството

Повечето употреби на лубриканти изискват те да бъдат неразтворими, бледооборотни, без мирис и безопасни за окисляване. Над дванадесет физически и комбинирани тестове се използват за поръчка и решаване на прегледа на мазнините. Основните физически тестове включват приблизителни оценки за консистенция, особена гравитация и засенчване, докато средните тестове за изпичане включват тези за пламъците и огъня.

От значителния брой свойства, дебелината, непроницаемостта на лубрикантното масло към потока при определени температури и тежести, е абсолютно най-важната. Температурата на нанасяне и работната температура са въведени изчислява вземането на решение за правилна консистенция за масло. Например, ако маслото е прекалено дебело, то предлага прекомерно непроницаемост на металните части, които се движат една срещу друга. След това отново, при изключен шанс, че той не е достатъчно дебел, той ще бъде натиснат отстрани между свързващите повърхности и няма да има капацитет да ги мазни адекватно. Saybolt Standard Universal Viscometer е стандартният инструмент за определяне на дебелината на маслото в близост до 70 и 210 градуса по Фаренхайт (21 градуса и 99 градуса по Целзий). Консистенцията се измерва в секундата Say jolt Universal, която е времето в секунди, необходимо за промиване на 50 милилитра масло от стъкло на вискозитет Saybolt през подравнен тръбен отвор при дадена температура.

Особеното тегло на маслото се основава на стратегията на рафиниране и на видовете добавени вещества, например олово, което дава на маслото масло възможност да се противопостави на необичайното тегло на чифтово покритие и на мразовитите температури. Сянката на маслото показва последователността на конкретен преглед или марка. Светлината на петрола и огъня се фокусират върху източника на суров петрол. Светещият индикатор е температурата, при която маслото трябва да се затопли, докато се изгорят достатъчно запалими пари, така че те ще се зацапят, когато са в контакт с огън. Пожарната точка е по-високата температура, при която петролните пари ще продължат да горят при запалване.

Нормалните моторни масла се групират по дебелина и изпълнение, както се вижда от данните, създадени от Сдружението на автомобилните инженери (SAE). Изпълняващите елементи включват очакване за износване, развитие на склад за нефтени натрупвания и удебеляване на нефт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Related Posts

BulgarianCzechEnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianPolishPortugueseSpanishUkrainian

Enter your keyword