Основни видове моторни масла

Основни видове моторни масла

Основни видове моторни масла

Обикновени – минерални масла

Минералните масла се получават от рафиниране на нефта. Животът на маслото е около 6000 км, заради високото остатъчно съдържание на нежелани компоненти в маслото, която изтощава част от приставките, преди маслото да бъде сипано в двигателя и от там намаления живот на маслото. Невъзможността за пълно рафиниране дори при по-съвършени процеси (разгледани по-долу) и пълно премахване на нежеланите елементи се дължи на изключиелно сложния състав, на базовото масло, преди да бъде рафирано. Тези масла са най-евтини, имат най-нестабилен вискозитет, и зимно време, освен че не помагат на двигателя, може да се каже че го затрудняват. При тези масла, се иска, двигателят на автомобила да поработи около 15 минути на празен ход, за да може маслото да се отпусне, и да загрее до работна температура.. Тези масла са със висок собствен вискозитет, и водят до завишен разход на гориво, защото е необходимо двигателя да положи известно усилие да преодолее съпротивлението на маслото.

Hydroprocessed Oil

Същите са като минералните масла, но са минали по-сложен и по-пълен процес на рафиниране, и процента остатъчни вредни вещества в маслото е по-малък. Маслото е по-хомогенно, спрямо предното, и има живот около 7500 км, защото заниженото количество вредни остатъчни вещества, спрямо горния тип, изтощава по-малко присадките.

Severe Hydroprocessed Oil

Силно рафиниран вариант на горният тип масло. Тези масла издържат между 8000 и 8500 км, заради още по-малкото количество вредни остатъчни вещества и от там още по-малкото изтощаване на приставките, които са добавени в маслото. Общо взето от групата на минералните масла, това е най-доброто, и осигурява много добри показатели и работа в

Полу-синтетични масла

Представляват смес между синтетично и минерално масло, като в общи линии, участието на минералното масло е между 10% и 25% от състава на маслото. Останалото е синтетично. По- евтините полу-синтетични масла използват втория тип минерално масло, а по-скъпите използват третият тип минерално масло. Живота на маслото е между 10 000 и 12 000 километра, и осигурява много добър компромис между цена и работа на двигателя. Маслото позволяма известно натоварване на двигателя, и може да се използва при многоклапанни двигатели със и без турбо компресор, с по-виското работно налягане, и по-висока температура. Маслото се пренася лесно и бързо в двигателя и осигурява добро смазване на частите на двигателя.. Тези масла имат много добри почистващии защитаващи двигателя качества, което позвлява добра и равномерна работа за по-дълго време.    

Синтетични масла

Тези масла са изцяло синтезирани, при изцяло контролиран процес на синтез.. Маслото е с изключителна чистота, качество, издръжливост и хомогенност, защото този процес позволява пълното пригаждане на маслото, за дадена цел, и пълен контрол върху свойствата и качествата на маслото. Маслото е изключително здраво, и чисто, има отлични почистващи и защитаващи двигателя качества. Самото масло се износва много по-трудно, и няма опасност от разкъсване на масления слой, независимо от работния режим и времето в което се поддържа, и осигурява много по-добро поддържане на работна температура на двигателя, много по-добро КПД. Присадките, както и самото масло могат изцяло да се пригодят едно за друго така че да си паснат идеално, и да действат в отличен баланс. Този тип масла се препоръчват за автимобилите с катализатор, както и многоклапанни двигатели с висока компресия, с турбокомпресор или без такъв, защото допринасят за условия на работа, които не само щадят и катализатора, но и му помагат при работата. Заради това автомобил със снтетично масло има и занижено ниво на емисии. Този тип масла имат най-ниско възможно триене между молекулите си и най-тънък защитен слой, който педотвратява котнакта между металните части и позволява на двигателя да постигне номинална мощност с лекота, и да има добър запас от мощност в случай на нужда. Това допринася и до занижен разход на гориво и занижени емисии.. Нормалният живот на синтетичното масло е около 16 000 километра. Тези масла се разнасят изключително лесно и бързо из двигателя при стартирането му, и осигуряват бързо и лесно палене зимно време, и промените във вискозитета и смазващите качества при палене в голям студ зимно време и при екстремни натоварвания на двигателя за много дълго време в горещ летен ден, са незначителни. Тиха, равномерна и стабилна работа на двигателя, занижени емисии, занижени вибрации, занижен разход на гориво, повишено КПД, лесно палене зимно време, завишена номинална и завишена максимална мощност на двигателя както и завишен резерв от мощност в случай на нужда, отлично почистване и отлична защита на двигателя, са типични предимства на този тип масла.     

Присадки към автомобилните масла.

Какво представляват присадките и защо са необходими?

Присадките представляват допълнително добавени вещества, в определено проценто отношение, спрямо маслото, най.често от 15% до 25% от състава на готовото автомобилно масло са присадки. Целта на присадките е да подобрят качествата на маслото, за да може то да има по-добър ефект върху двигатея и да удължи времето между 2 смени на маслото. Точното количество и състав на присадките се определя от типа масло което се ползва за основа, и с каква цел се прави това масло. Важно е да се знае , че за да се получидобро моторно масло е необходимо основното масло да е чисто и добро и хомогенно. Тогава присадките ще имат пълен ефект.                                                                                              

Най-често срещаните присадки за моторните масла са:

  • Viscosity Index Improvers – тези присадки помагат на маслото за подобряване на вискозитета му и за запазване на вискозитета си при различни койни и екстремални условия на експлоатация
  • Pour Point Depressants – Тези присадки помагат на маслото да остане течно и лесно да се разнесе в двигателя при нски температури и при палене зимата.
  • Anti-wear Additives – Тези придаски помагат за образуването на тънък и здрав маслен слой, на всички повърхности на движещите се части. резултат накоето частите не се трият директно по между си а се трият маслен слой в маслен слой, което освен че намалява триенето, намалява и загряването от триенето и намалява износването от триенето.
  • Detergents & Dispersants – Тези присадки отговарят за почистващите свойства на маслото. Те правят така че маслото като мине да почисти всички мръсотии и натрупвания, да ги задържи в себе си, и като мине през масленият филтър част от да бъдат отстранени по механичен път, от маслото и да останат във филтъра.
  • Oxidation Inhibitors – Тези присадки помагат на маслото да се износва по-бавно, и удължават експлоатационният живот на маслото, като непозволяват на маслото да се окисли.
  • Corrosion & Rust Inhibitors – при ниско качествени бензини/дизели и масла има и кондевзация, която предизвиква ръжда и корозия. тези присадки имат за цел да елиминират развитието на ръжда и корозия по двигателя в следствие на кондензацията в двигателя.
  • Defoamants – тези присадки помагат на маслото да остане хомогенно и да не се пеняви по време на работа на двигателя. резултатът е голям и стабилен поток от масло в двигателя, както и хомогенна структура на маслото по време на екплоатация.
  • additives for catalytic converters – тези присадки се срещат само при синтетичните масла. Те не само правят така че маслото да не пречи на работата на катализатора, но правят та че маслото да помага на работата на катализатора и да щади катализатора. от там идват и намалените емисии.

При маслата за дизелови двигатели има допълнително придаски, които помагат на маслото да обере саждите и остатъците от изгарянето на дизеловото гориво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Related Posts

BulgarianCzechEnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianPolishPortugueseSpanishUkrainian

Enter your keyword