Правила при избор на автомобилно масло

Правила при избор на автомобилно масло

Правила при избор на автомобилно масло

Правила, които трябва да следваме при избор на автомобилно масло :

1. Експлоатационните характеристики на автомобилните масла трябва да се съобразят с препоръките на автомобилните конструктори – обикновено в ръководствата за експлоатация на съответната техника са упоменати нужните вискозитетни класове и спецификации.  Автомобилни масла
.

 

2. Вискозитетът има значение, както за доброто функциониране на автомобилните мотори, така и за разхода на гориво. Универсална класификация на вискозитета на моторните масла е тази на SAE (Sociеty of Avtomotive Engineers). При избор на вискозитет на автомобилно масло трябва да се вземе предвид и диапазона от температури на околната среда, при които двигателя работи. За почти всички съвременни автомобили, работещи на открито се препоръчват всесезонни масла.

3. Особено внимание трябва да се обърне на спецификациите, препоръчани от автомобилните конструктори. Основни системи от спецификации тези на API (American Petroleum Institute) в САЩ и ACEA (Association des Constructeurs Européens d’Automobiles) в Европа, ILSAC (International Lubricant Standartisation and Approval committee) в САЩ и Япония. Освен глобалните спецификации на тези организации, някои производители на двигатели, като Mercedes-Benz, MAN, VW, Volvo, Porsche, Scania, Caterpillar и др., поставят алтернативни или допълнителни изисквания към автомобилните масла. Тези изисквания се оформят в спецификации. Обикновено тези производителите правят и официални тестове на определени масла, за което издават специални хомологации.

 

4. Условията, при които се експлоатира техниката са от висока важност за добрата практика при мазането им. Трябва да се вземат предвид работния режим (продължителност на работата, обороти, работа на място), температурата, замърсяванията, наличието на вода и др. Освен подбора, важен въпрос е и правилната експлоатация на автомобилните масла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Related Posts

BulgarianCzechEnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianPolishPortugueseSpanishUkrainian

Enter your keyword