Ръчна или автоматична скоростна кутия?

Ръчна или автоматична скоростна кутия?

Ръчна или автоматична скоростна кутия?

Всеки шофъор се е сблъсквал с въпроса какъв автомобил да избере – с ръчна или с автоматична скоростна кутия. И двете трансмисии имат сами по себе си предимства и недостатъци.
Разликата в шофирането на кола с ръчни и автоматични скорости е коренно различно. При ръчната скоростна кутия шофъора сменя предавките на автомобила сам, като натискайка съединител. При автоматичната скоростна кутия този процес е автоматизиран, а шофъора ползва само педалите за газ и спирачка. На практиката при автоматичната скоростна кутия шофирането е максимално опростено. Този тип трансмисия е изключително подходящ при карането в градски условия, особено при натоварен трафик и задръстване. Това е и причина много млади шофъори да се насочат именно към такъв тип автомобили.

Предимства на ръчната скоростна кутия

Ръчната скоростна кутия дава пълен контрол на шофъора върху автомобила. При спортно каране шофъорът има възможност да „забави” смяната на предавката и по този начин да вкара автомобила в по-високи обороти. Това е голямо предимство особено при изпреварване на извънградски условия. В случай, че карате кола автоматик, при същата ситуация на изпреварване, колата сама ще смени с по-ниска предавка, но по-бавно. По този начин малко или много ще ви забави. Подобна е и ситуацията при тръгване от начален старт. Колата с ръчна скорост тръгва по-бързо за разлика от тази с автоматична скоростна кутия. Друго предимство на ръчната скоростна кутия е, че тя е по-лесна и съответно доста по евтина като поддръжка.

Недостатъци на ръчната скоростна кутия.

Ако трябва да обобщим, единствения недостатък на ръчната скоростна кутия е, че шофъорът трябва сам да сменя скоростите. Ако сте начинаещ  шофъор, това вероятно би ви смутило, но истината е, че се свиква много бързо и съвсем скоро няма да се замисляте за педала на съединитела и това на каква скорост да карате.

Предимства на автоматичната скоростна кутия

Както споменахме и по-горе,  колите автоматик са изключително лесни за управление. При тях има само два педала- газ и спирачка. Едно от най-големите им предимства е, че шофирането в градски условия е изключително лесно. Може да забравите за полусъединителя и за непрекъснатото сменяне на скоростите в задръстването. Ето защо много хора избират именно тази трансмисия, когато става въпрос за градска кола.

Недостатъци на автоматичната скоростна кутия.

Макар и автоматика да се смята за голямо постижение в автомобилостроенето, той има и своите недостатъци.  За разлика от автомобила с ръчни скорости, той е доста по-тромав при потегляне първоначален старт, както и при изпреварване в извънградско каране. Друг сериозен недостатък е, че автомобилите с автоматична скоростна кутия имат по- висок разход на гориво, за разлика от тези с ръчни скорости. Те побират и двойно повече трансмисионно масло от обикновената скоростна кутия. Не на последно място автоматичната скоростна кутия е много по-капризна и скъпа за обслужване.

Ако сте готови да изтърпите всички тези недостатъци в името на удобството, то вашата кола е автоматик. Ако обаче искате динамично шофиране, в което вие да контролирате напълно колата си, то вашата кола трябва да бъде с ръчни скорости.
Смяната на трансмисионно масло се извършва, според интервали предписани от производителя на автомобила (30 000 -50 000 мили).

  Това е една от най-пренебрегваните услуги при правилната поддръжка на лекотоварните, SUV, и леките автомобили с ръчна скоростна кутия. Маслото смазва зъбните колела на предавките и диференциала, които прехвърлят мощността от задвижващия вал към осите на колелата.

  Смяната на маслото на ръчната скоростна кутия е точно толкова важно, колкото и смяна на моторното масло на двигателя.

  При намаляване на смазването, контакта и триенето между металните елементи се увеличава и износва тяхната повърхност, създавайки топлина от триенето, което води до проблеми с предавките, което е изключително скъп ремонт.

  Необходима е навременната смяна с масло с вискозитет по приложените спецификации на конкретния производител.

Смяна на маслото на автомотична скоростна кутия

Американците препоръчват , обслужването на системата и Смяна на маслото в Автоматичната Скоростна Кутия да се извършва така :

Ако системата събира 7 литра направете смяната Смяна на маслото в Автоматичната Скоростна Кутия  с 8 литра така ще сте напълно сигурни, че цялото масло в Автоматичната Скоростна Кутия ще сменено и кутията ще е напълно промита.

Изследване на Асоциацията на сервизите ремонтиращи Автоматични скоростни кутии в САЩ показва, че 90 % от повредите, се дължат от прегряване на маслото в следствие на това , че с километрите е загубило свойствата си. Това води до по-бързо  износване и дефектиране на частите на Автоматичната Скоростна Кутия.

Ето затова те препоръчват смяната на маслото в Автоматичната Скоростна Кутия да се извършва на всеки 50 000 км

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Related Posts

BulgarianCzechEnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianPolishPortugueseSpanishUkrainian

Enter your keyword