Какво е смазка?

Какво е смазка?

Автомобилните двигатели обикновено се смазват с нефтени базови масла, които съдържат добавки за смазочни масла, за да подобрят естествените си свойства. По-долу ще намерите повече информация и съвети за смазочни материали.

Каква е ролята на лубриканта?

Всеки собственик на превозно средство знае, че смазочните материали са жизненоважни за правилното функциониране на вашия двигател, по-специално те намаляват износването. Но има и други, по-малко известни функции:

Охлажда горещите зони на двигателя и движещите се части.
Намалява триенето: смазващото средство помага за подобряване на ефективността на двигателя и спомага за намаляване на разхода на гориво.
Предпазва механичните части от износване и корозия: гарантира дълъг живот и ефективност на двигателя.
Поддържа двигателя чист: той помага да се гарантира дълъг живот на двигателя и помага да се запазят всички части на двигателя в добро и чисто състояние, като се отстраняват всички замърсявания в масления филтър и чрез смяна на маслото.

Какво е вискозитет на маслото?

Вероятно най-важното свойство на смазочното масло е абсолютният вискозитет, който е мярка за силата, необходима за преместването на един слой от масления филм върху другия. Ако вискозитетът е твърде нисък, между частите не се образува защитен маслен филм. При висок вискозитет се изисква прекалено голяма мощност за срязване на масления филм, а потокът на масло през двигателя е забавен. Вискозитетът има тенденция да намалява с повишаването на температурата. Индексът на вискозитет (VI) е число, което показва устойчивостта на маслото към промени в вискозитета с температура. Колкото по-малка е промяната на вискозитета с температурата, толкова по-висок е индексът на вискозитета на маслото.

Какви са нормите за смазочни материали?

Стандартите и индустриалните организации като Американския петролен институт (API), Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA), JASO (Японската организация за автомобилни стандарти) и Обществото на автомобилните инженери (SAE) създават специфични норми за управление на характеристиките и експлоатационните характеристики на смазочните материали. Всяка норма дефинира технически изисквания, физични свойства (като вискозитет), резултати от изпитването на двигателя и други критерии за формулиране на смазочни материали и масла. Нашите ELF смазочни материали отговарят и спазват всички действащи основни норми, стандарти и класификации.

Какво трябва да разберете от етикета за смазочните качества?

 

В този раздел ще намерите обяснения, които да ви помогнат да прочетете етикета на лубриканта. Вижте по-долу един пример с етикет за моторно масло:

How to read a product label

  • 0W-30 = степен на вискозитет. Смазочните материали W-30 са по-течни от стандартните марки W-40 и по този начин спомагат за пестене на гориво (те се наричат смазочни материали за икономия на гориво)
  • Състав: или минерален / полусинтетичен / синтетичен / 100% синтетичен. How to read a product label
  • Хомологация: споменава се дали продуктът е одобрен от един или няколко производители на оригинално оборудване. Моля, вижте ръководството, за да видите каква е препоръчителната версия на OEM. (Пример: MERCEDES MB-Approval 226.5)

 

 

Какво представляват моторните добавки?

Търсите информация за добавки за смазочни материали / добавки за смазочни масла?
Двигателни смазки и добавки, каква е разликата?

Всъщност, почти всички смазочни материали съдържат добавки (от 10 до 30%), независимо дали маслата са синтетични или петролни. Добавките към маслото на двигателя са химични съединения, които подобряват смазочните свойства на базовото масло (или базово масло).

Добавките за моторни масла имат три основни роли:

Подобряване на съществуващите свойства на базовото масло с антиоксиданти, инхибитори на корозията, агенти против пяна и деемулгиращи агенти.
Потискат нежеланите свойства на базовото масло с депресанти на течността и подобрители на индекса на вискозитета (VI).
Придават нови свойства на базовите масла с екстремни (EP) добавки, детергенти, дезактиватори за метал и агенти за лепливост.
Какви са най-добрите добавки за масло? Каква е най-добрата добавка за моторно масло?
Няма да влезем в прегледи на добавките към маслото, но ще споменем само най-важните добавки за моторни масла:

За стабилизаторите на маслото и модификаторите на вискозитета често се казва, че са най-добрите добавки за моторни масла: те помагат на маслото по-дълго и в известен смисъл те „възстановяват добавките на двигателя”
Вероятно сте чували за екстремни добавки за износване като най-добри добавки за моторни масла: те подобряват или разширяват капацитета за защита на екстремното налягане на маслото.
Какво представлява двигателната добавка / моторна добавка?
Добавките на моторни масла намаляват износването на двигателя и увеличават разхода на гориво.

Най-добри добавки за гориво:
Препоръчваме ви да използвате добавките (дизелови добавки или бензинови добавки) на ACS, нашия производител на добавки за моторни масла, моля посетете www.acs.total.com

BulgarianCzechEnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianPolishPortugueseSpanishUkrainian

Enter your keyword