Как да проверяваме маслата?

Как да проверяваме маслата?

Доверете ни се! Струва си да проверите оптималното ниво на вашето масло. Когато го направите вашата кола ще ви благодари!

Защо да проверявате маслото си?

Проверката на маслото не само помага да се подобрят производителността на двигателя, но и увеличава продължителността на живота на вашия автомобил.
Не забравяйте да проверите нивото на маслото и да го превърнете в навик преди всяко дълго пътуване.

Също така не забравяйте да изберете подходящото масло, тъй като това е важно за устойчивостта и производителността на двигателя.

Предимства за поддържане на оптимално ниво на маслото:

Увеличете ефективността на двигателя и намалете разхода на гориво.
Намалете преждевременното износване на компонентите на двигателя.
Предотвратете образуването на отлагания и ограничете развитието на корозия.
Намаляване на вредните емисии в атмосферата.
Разходът на масло на вашия автомобил зависи от много фактори:

Типът превозно средство, което притежавате.
Вашият стил на шофиране и където обикновено карате (град, пътища, магистрали).
Механичното състояние на двигателя.
Метеорологични условия.
За да отидете по-далеч, можете да погледнете следните съвети за всеки вид масло:

Как да проверите маслото на двигателя
Тази тема ще ви даде съвети за това как да проверите нивото на маслото / вашата проверка на маслото
Как да проверите нивото на маслото
Как да проверите трансмисионната течност
Как да проверите течност за ръчна трансмисия
Как да проверите течността на автоматичната трансмисия
Как да проверите спирачната течност
Как да се провери мотоциклетното масло

Как да проверяваме нивото на моторното масло?

Проверката на нивото на маслото на автомобилите помага да се предотвратят грешки и най-важното е да се избегнат механични повреди, които могат – в краткосрочен или средносрочен план – да предотвратят гладкото движение на автомобила.

Преди да започнеш:

Ръководството за обслужване на производителя ще ви каже колко често трябва да проверявате нивото на маслото на двигателя, както и какъв вид масло да използвате.
Внимание! Ако трябва да допълвате маслото на двигателя, много е важно да използвате продукта, препоръчан в ръководството за потребителя.
Ръководството за автомобила ще ви покаже къде се намира манометърът на двигателя.
Уверете се, че двигателят е изключен за най-малко 2 минути, така че маслото да се „почива“ и да се намира на дъното на картера.
Проверете дали автомобилът ви е на стабилна и хоризонтална повърхност, за да сте сигурни, че ще получите добро четене.
Вземете кърпа или ролка хартиена кърпа.
Как да проверите нивото:

Отворете капака на двигателя и намерете манометъра на маслото на маслото или измервателната пръчка (обикновено това са ярко оцветени пръстени или куки).
Дръпнете тази кука, за да отстраните стъблото изцяло. След това го избършете с кърпата и я поставете обратно в уреда.
Издърпайте стъблото още веднъж и погледнете къде е маркировката, оставена от маслото. Това е нивото на маслото на двигателя. Трябва да видите и двете линии или знаци, за да се гарантира, че нивата на маслото са между минималните и максималните нива.
Нивото на маслото на вашия двигател трябва да бъде между “минималните” и “максималните” линии на манометъра.
Как да сложите масло в колата си?

Никога не поставяйте повече от “максималното” количество масло, тъй като това може да повреди вашия двигател и неговото масло-плътно уплътнение.
По същия начин нивото никога не трябва да бъде под “минималната” линия, така че да се осигури оптимално смазване по всяко време и да се избегне износването на двигателя.

Ако нивото е под “минималната” линия, трябва незабавно да долеете маслото си.
Ако смятате, че нивото е твърде близко до “минималната” линия, препоръчително е (макар и не задължително) да допълвате маслото.
Ако се нуждаете от доливане на масло, вижте ръководството на производителя или нашия уебсайт, за да разберете кой продукт е подходящ за вашия двигател.

Открийте в това видео как да проверите маслото на двигателя

Как да проверите маслото за ръчна трансмисия? (МСТ)

Какво представлява ръчната трансмисия?

Трансмисионното масло е смес от базово масло и добавки с много добри свойства против износване и против скориване и добра стабилност към термично окисление. Ръчните трансмисии използват различни масла: редовно моторно масло, тежко хипоидно предавателно масло или дори автоматична трансмисионна течност в някои случаи. Ръководството на вашия собственик ще ви разкаже за какво се нуждаете от предаването.

Какво прави трансмисионната течност?

Ключовата функция на трансмисионното масло е да смазва хипоидни предавки в ръчни и автоматични трансмисии за леки и товарни автомобили.

Какъв тип течност за предаване?

Има 2 вида течности за предаване

Какви видове течности за предаване?

Има MTF (ръчни трансмисионни течности) за ръчни трансмисии и диференциали и ATF (автоматични трансмисионни течности)

Какво представлява маслото за ръчна трансмисия?

Трансмисионната течност е хлъзгава течност, която действа като смазка за всички движещи се части в трансмисията.

Знаеше ли?
Какъв вид трансмисия имам за ръчни скоростни кутии? TRANSELF са нашите ELF масла MTF
Какво трансмисионно масло да използвам за редукторите на Renault? SPEEDMATIC, RENAULTMATIC D2, RENAULTMATIC D3 или RENAULTMATIC D3SYN
Какво е най-доброто ръчно предаване за автомобили?
TRANSELF NFP 75W-80
Какво е най-доброто ръчно предаване за камиони и автобуси?
TRANSELF UNIVERSAL FE 80W-90
Кога да проверите трансмисионната течност?

Важно е редовно да проверявате нивото на течността на трансмисията между сервизните интервали. Ако оставите колата си да изпусне по-ниско от трансмисионната течност, предаването може да се промени неправилно – или дори изобщо. Той също така може да навреди на вътрешните части на трансмисията, които няма да бъдат правилно смазани. За съжаление може да не чуете никакви шумове или да имате други улики, че предаването ви е ниско, докато не е твърде късно.

Как да проверите нивото на ръчната трансмисия:

Проверката на трансмисионната течност всъщност не е толкова лесна за извършване: наистина, скоростната кутия не е лесно достъпна без оборудване и няма проста система – като например манометър – за определяне нивата на маслото.
Проверката на нивото на течността на трансмисията изисква работа под капака на колата при работещ двигател. Това може да бъде много опасно, ако не сте внимателни. Затова трябва да се свържете с механика на гаража си, за да го проверите. Те ще разполагат с оборудване за проверка на нивото на маслото и доливане, ако е необходимо.
Ако все пак желаете да извършите тази операция сами, ето ви съвети:

Да се ​​извърши преди началото на проверката на течността за предаване:
Вземете кърпа или ролка хартиена кърпа.
Обърнете се към сервизното ръководство, за да разберете каква трансмисионна течност е необходима на вашата скоростна кутия и колко често трябва да се сменя. Ръководството също така ще ви каже къде се намира капачката за пълнене.

Къде е измервателната пръчка за течност на трансмисията?
На някои коли е лесно да се сбърка маслоизмервателната пръчка за трансмисията на маслото на картера, затова се уверете, че сте наясно с местоположението на вашата трансмисия. Това е мястото, където трансмисията се намира на повечето автомобили с задно задвижване. На автомобили с предно задвижване, трансмисията на измервателната пръчка обикновено се намира в предната част на двигателя, свързана към трансмисията.

Как проверявате течността на трансмисията – Стъпка 1:
Паркирайте колата си на хоризонтална, стабилна повърхност. Освободете съединителя и приложете ръчната спирачка. Уверете се, че двигателят е изключен за най-малко 2 минути, така че маслото да се „почива“ и да се намира на дъното на картера. Ако автомобилът ви е бил използван повече от 30 минути, оставете двигателя да почива за няколко минути, за да може охладителната течност да се охлади. Това е важно за вашата безопасност, както и гарантиране, че резултатите не са предубедени.
Как да проверите течността на трансмисията – Стъпка 2:
Обърнете се към ръководството за сервизно обслужване, за да намерите капачката за пълнене на скоростната кутия и да откриете какъв тип ключ трябва, за да го развийте.
Как да проверите трансмисионното масло – Стъпка 3: Отворете капачката за пълнене и проверете нивото на трансмисионната течност: тя трябва да е точно под капачката. Като се има предвид, че няма габарит, можете да използвате метален ствол или отвертка, за да изпробвате нивото на маслото и да откриете колко е високо в картера.
Забележка: маслото може също да прелива. Ако това се случи, то е на правилното ниво. Бързо сменете капачката.
Можете да използвате спринцовка, за да вземете проба от масло за анализ. Препоръчваме ви обаче да получите професионалист, който да извърши това.
Не забравяйте да завиете отново капачката за пълнене в съответствие с инструкциите в ръководството за потребителя.
Ръчна трансмисия на течност нагоре

За да долеете маслото, трябва да намерите и развийте капачката за пълнене.
Препоръчваме ви да използвате спринцовка или специална помпа, за да включите постепенно прясното масло в картера на редуктора.
Проверявайте нивото на маслото, както е описано по-горе, за да се уверите, че тя не прелива.

Как да проверим маслото в автоматичната трансмисия (ATF)?

Какво представлява автоматичната трансмисия?

Автоматичната скоростна кутия (наричана още автоматична трансмисия или А / Т) е вид трансмисия на моторни превозни средства, която може автоматично да променя предавателните отношения, когато автомобилът се движи, като освобождава водача от необходимостта от ръчно превключване на предавките.

Какво е течност за автоматична трансмисия?

В миналото повечето автоматични трансмисии имаха три предавки (плюс обратен ход) и ако имаше четири предавки, имахте истинска гореща пръчка – или луксозна баржа. Сега автоматичните трансмисии имат до осем предавки, или за успокояване на шофьорите, или за даване на оптимално задвижване на автомобилите за горивна ефективност – или и двете.

Има 3 основни вида течности за автоматични скоростни кутии:

Автоматичната трансмисия с ръчно управление
Непрекъснато променлива трансмисия или CVT
Трансмисия с двойно съединител (DCT)
Какво предаване имам за автоматични скоростни кутии?

Нашите ELF ATF масла се наричат ​​ELFMATIC

Каква е най-добрата течност за автоматична трансмисия?

ELFMATIC DCT MV и ELFMATIC CVT MV за автомобили и ELFMATIC G3 за камиони и автобуси

Как да проверите нивото на автоматичната трансмисия?

Обърнете се към ръководството за обслужване на автомобила, преди да извършвате каквито и да е операции.
Автомобилът трябва да бъде на равна повърхност с изключен двигател за поне 5 минути. Ръчната спирачка трябва да се постави и редукторът да е в неутрално положение
Ако притежавате автомобил с автоматична скоростна кутия, вашият автомобил ще има щуцер за тази цел. Внимавайте да не направите обичайната грешка, като объркате маслоизмервателната пръчка на трансмисията с измервателната пръчка на картера. За повечето автомобили проверката на течността на автоматичната трансмисия се състои в издърпване на маслоизмервателната пръчка, докато двигателят се затопля и работи и с трансмисията в парка. Препоръчваме ви да проверите ръководството на собственика си, тъй като някои производители могат да имат различна процедура.

Проверка на трансмисията – Стъпка 1: Намерете капачката за пълнене на редуктора (намира се под капачката) и го развийте
Как да проверите трансмисията – Стъпка 2: Свалете капачката и проверете нивото
Проверка на течността на автоматичната трансмисия – Стъпка 3: Ако няма габарит, можете да използвате метален прът или отвертка, за да намерите нивото на маслото в картера. Можете да използвате спринцовка, за да вземете проба от масло за анализ. Препоръчваме ви обаче да получите професионалист, който да извърши това.
Проверете течността на автоматичната скоростна кутия – Стъпка 4: Не забравяйте да завинтите здраво капачката на пълнителя

Открийте в видеото по-долу как да проверите течността на автоматичната трансмисия:

Automatic transmission fluid top up

If topping up is necessary, please follow these steps :

  • Locate and unscrew the filler cap.
  • Use a syringe or a special pump in order to gradually insert fresh oil.Pour the correct fluid slowly into the transmission. Add a little at a time so you do not overfill.
  • Keep checking the oil level

How much transmission fluid do you add to your vehicle? It depends on what you’re doing:

  • Are you doing a simple top-up? If you see that the transmission fluid is a little low on the dipstick, start with a half a quart to a quart of transmission fluid. Recheck the level and add 1/4 quart at a time till the level is up to the full or max mark.
  • Are you doing a transmission service, where you drop the pan and replace the filter? This kind of service regularly needs 4 to 5 quarts of transmission fluid in order to replace what was lost in the pan.
  • Are you replacing the entire transmission fluid? It could take anywhere from 9 to 13 quarts of transmission fluid to adequately replace the entire transmission fluid.

Подава се течност за автоматична трансмисия

Ако доливането е необходимо, моля, изпълнете следните стъпки:

Намерете и развийте капачката.
Използвайте спринцовка или специална помпа, за да поставите постепенно свежо масло. Добавете малко по малко, така че да не препълвате.
Проверявайте нивото на маслото

Колко трансмисионна течност добавяте към вашия автомобил? Зависи от това, което правите:

Правите ли просто попълване? Ако видите, че трансмисионната течност е малко по-ниска от нивото на пръчката, започнете с половин четвърт до литър трансмисионна течност. Проверете отново нивото и добавете 1/4 кварта в даден момент, докато нивото е до пълната или максималната марка.
Правите ли предавателна услуга, където изпускате тигана и подменяте филтъра? Този вид услуга редовно се нуждае от 4 до 5 литра трансмисионна течност, за да замени изгубеното в тенджерата.
Сменяте ли цялото трансмисионно масло? Може да отнеме от 9 до 13 кварци на трансмисионната течност, за да замени адекватно цялата трансмисионна течност.

Как да проверя спирачната течност?

Препоръчително е да се проверява състоянието на спирачната течност на всеки 10 000 км. Като общо правило, спирачната течност трябва да се сменя на всеки 50 000 км (или на всеки 2 години).
Сервизното ръководство на вашето превозно средство ще ви даде по-точна информация за това колко често спирачната течност трябва да се проверява и променя и какъв тип течност трябва да се използва.
Ако откриете нещо необичайно, свържете се с обичайния си гараж.

Проверка на препоръките на спирачната течност: тъй като спирачната течност е опасна течност, препоръчваме ви да изнесете използваните кутии в център за токсични отпадъци за обезвреждане.

Преди да започнеш:

Обърнете се към сервизното ръководство, за да намерите резервоара на спирачната течност. Местоположението му зависи от вида на колата, която имате. Усилвателят на спирачката е от страната на водача на вашия автомобил, обикновено близо до защитната стена. Точно пред нея, седнал и свързан с главния спирачен цилиндър, е резервоарът за спирачната течност, обикновено пластмасов контейнер, подобен на показания тук. По-старите автомобили нямат пластмасов резервоар; вместо това главният цилиндър е малка метална кутия с капак, който трябва да премахнете, за да проверите нивото на течността.
Уверете се, че колата ви е на стабилна и хоризонтална повърхност.
Уверете се, че двигателят е студен – т.е. изключен – преди да започнете да четете.
Как да проверите нивото на спирачната течност:

Контейнерът за спирачната течност е направен от прозрачна пластмаса, така че можете директно да проверите неговото ниво, като го погледнете.
Визуално проверете нивото на течността. Никога не трябва да бъде под “минималното” ниво. Вашата спирачна течност не трябва да се използва, когато автомобилът ви се използва.
Така че, ако нивото падне, това означава, че има изтичане във вашата верига.
В този случай ви препоръчваме веднага да отидете на гаражния механик, за да открият теча.
Това ще предотврати проблеми при спиране и ще предотврати сериозни рискове както за вас, така и за други шофьори.
Открийте в видеото по-долу как да проверите спирачната течност:

BulgarianCzechEnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianPolishPortugueseSpanishUkrainian

Enter your keyword