Охладители и антифризи

Охладители и антифризи

По-долу ще намерите някои често задавани въпроси за охладителя и антифриз.
Вероятно се чудите дали антифризът е или че търсите най-добрия антифриз?

Моля, имайте предвид, че ви даваме препоръки, но трябва да сте внимателни, когато следвате стъпките и сте наясно, че тези операции са на ваша отговорност.

Уверете се, че имате необходимото оборудване и компетенции – ако не, ние ви препоръчваме да се свържете със сервиз за извършване на тези операции.

Видове антифризи

Има само 3 основни типа антифриз / охладителна течност, най-много 4 по-малко от тези на автомобилните двигатели!

Зелена охлаждаща течност против замръзване / зелено
Това са традиционният вид антифриз, който най-често се използва в Северна Америка. Техният силикатен и фосфатен състав осигурява защита на алуминиеви и голи повърхности. Те трябва да се сменят на всеки 30 000 мили или веднъж на две до три години.

ОАТ антифриз / ОАТ охлаждаща течност
OAT означава Органична Киселова Технология.ОАТ антифризът съдържа съставки като 2-ЕХА, себакат и други органични киселини. За разлика от зеления антифриз, те обикновено не съдържат силикати или фосфати. Обикновено охлаждащите течности на базата на OAT ще бъдат оцветени с различен цвят от зеления антифриз. Те трябва да се сменят веднъж на всеки пет години или 100 000 км.

Охлаждаща течност HOAT антифриз / HOAT
HOAT означава Hybrid OAT. Тези антифризи използват органични киселини, но не и 2-EHA и обикновено включват силикати, за да осигурят защита на алуминиеви повърхности. Противозамръзващите HOAT се използват от много европейски производители на автомобили, въпреки че се използват и от американски компании като Chrysler и Ford. Охлаждащата течност на HOAT ще трябва да се сменя на всеки пет години или на 100 000 км.

През последните години производителите на антифриз създават универсален антифриз, който може да се използва с всички типове превозни средства. Тези охлаждащи течности с удължен живот се различават по цвят. Някои от тях могат да бъдат оранжеви, докато други могат да бъдат оцветени в синьо или лилаво.

Как да проверя антифриза?

Просто проверете дали течността достига линията “Пълна” от страната на резервоара на охлаждащата течност. Това е част от системата за възстановяване на охлаждащата течност. Ако течността не достигне линията “Пълна”, отворете бутилката и добавете 50/50 смес от вода и охлаждаща течност докато се получи. Някои охладители са предварително смесени, затова проверете бутилката, за да видите дали трябва да добавите вода или просто да я използвате като такава.

Как да смените охладителя / как да сменя антифриз за кола?
Ако искате колата ви да продължи по-дълго, научете се как да сменяте охлаждащата течност против замръзване. Собствениците на автомобили трябва да сменят антифриза на колата си поне веднъж годишно. Смяната на антифриза не е трудна задача.

Оборудване за смяна на охлаждащата течност:
Ръководство за ремонт на услуги
2-3 стомашни вани
50-50 Антифриз
клещи
Как да смените охладителя в автомобила?
Стъпка 1: Предпазни мерки за безопасност на автомобила срещу замръзване

Уверете се, че спазвате всички необходими предпазни мерки за предотвратяване на злополука. Избягвайте да разливате охладителя и да държите домашните любимци и децата далеч от работната зона. Уверете се, че двигателят не работи и изчакайте, докато се охлади.

Стъпка 2: – Как да се отцеди антифриз / Как да се отцеди охлаждащата течност

Поставете съда за изтичане под изпускателния вентил на картера на радиатора. Отстранете вентила за изпускане на батерията с ръка или използвайте клещи. Спазвайте антисмръзващото излизане от резервоара за регенериране и охладителната система, когато той попадне в съда за източване

Стъпка 3: Как да смените охлаждащата течност на двигателя – Свалете щепселите на двигателя

Свалете капачката за налягане на радиатора, за да оставите останалата част от охладителя да напусне радиатора. Използвайте гаечен ключ, за да отстраните изпускателните пробки на блока на двигателя. Оставете потока против замръзване от блока на двигателя в съда за източване. Уверете се, че цялата охлаждаща течност е източена от радиатора и резервоара за извличане на охлаждащата течност.

Стъпка 4: Как да добавите антифриз към кола – Зареждане на охлаждаща система

Поставете отново пробките за източване на блока на двигателя и петрола. Разберете колко анти-замръзване на вашия автомобил трябва да има, като прочетете ръководството за ремонт на услугата. Например, ако в ръководството са описани четири литра антифриз, добавете две литра охлаждаща течност и две литра вода. Изсипете бавно 50-50 сместа от антифриз и вода в гърлото за пълнене на радиатора с фуния.

Стъпка 5: Смяна на охлаждащата течност – Стартирайте двигателя

Включете двигателя и го оставете да работи на празен ход в продължение на няколко минути. Оставете двигателя да се нагрее, без капак на радиатора. Включете нагревателя на колата до високо или горещо положение. Погледни в радиатора, за да видиш дали циркулира охлаждащата течност. Това означава, че термостатът е отворен. Поставете капачката на радиатора и се уверете, че резервоарът за извличане на охлаждащата течност е пълен. Проверете нивото на защита на охладителя и сте готови.

Какво е антифриз?

Каква е разликата между охлаждащата течност и антифриза?
Същата ли е охлаждащата течност като антифриз? Антифризът е същият като охлаждащата течност?

Антифризът има същата цел като охлаждащата течност, но е още по-устойчив на студ. Тези по-високи нива на производителност трябва да се търсят на места с екстремни климатични условия.

Какво е охлаждаща течност? Какво е антифриз?
Открийте по-долу функциите на охладителя:
Целта на охлаждащите течности е да контролират температурите на флуидите и различните части на двигателя при всякакви климатични условия.
Какво е охладител? Охлаждащата течност е течност. Охлаждащата течност е специална течност с добавки, защото трябва да остане течна при много ниски температури (под 0 ° C), но не трябва да се изпарява при много високи температури (над 100 ° C). Охлаждащата течност за автомобилите също трябва да има антикорозионни свойства, за да защити металните повърхности на различните части на двигателя.
За какво се използва охлаждащата течност? Друга от по-малко известните му цели е да запази топлата в купето на вашия автомобил

Коя е най-добрата охлаждаща течност за мотоциклети?
Ако се нуждаете от органичен охлаждащ агент, препоръчваме ви ELF MOTO COOLANT ORGANIC или ELF MOTO COOLANT MINERAL, ако имате нужда от минерална охладителна течност

Най-добра охлаждаща течност за автомобила
Имаме пълна гама охладители, наречени COOLELF. Кликнете върху тази връзка за повече информация

Кога да сменяте охлаждащата течност?
С течение на времето тази течност постепенно ще се изчерпи и затова трябва да се проверява често – на всеки 3 до 6 месеца.

Как да проверите нивото на автомобила на охладителната течност:
Ако забележите бързо спадане на количеството на тази течност, има изтичане във веригата и ние ви препоръчваме да отидете бързо и да видите механиката на гаража си.
За да проверите нивото на тази течност, жизнено важно е колата ви да бъде паркирана на равна повърхност. Двигателят трябва да е студен – трябва да е бил изключен за няколко часа – за да не се изкривят показанията и да се избегне рискът от пръски или изгаряния, ако трябва да отворите капачката за пълнене.
Къде е / какво е охлаждащата течност в автомобила? Вижте ръководството за потребителя, за да намерите резервоара за пълнене на охлаждащата течност. Изработена е от прозрачна пластмаса и има 2 маркера “Максимум” и “Минимален”. От съществено значение е нивото на течността да бъде между тези два маркера.
Ако забележите бързо спадане на количеството на тази течност, има изтичане във веригата и ние ви препоръчваме да отидете бързо и да видите механиката на гаража си.
За да проверите нивото на тази течност, жизнено важно е колата ви да бъде паркирана на равна повърхност. Двигателят трябва да е студен – трябва да е бил изключен за няколко часа – за да не се изкривят показанията и да се избегне рискът от пръски или изгаряния, ако трябва да отворите капачката за пълнене.
Къде е / какво е охлаждащата течност в автомобила? Вижте ръководството за потребителя, за да намерите резервоара за пълнене на охлаждащата течност. Изработена е от прозрачна пластмаса и има 2 маркера “Максимум” и “Минимален”. От съществено значение е нивото на течността да бъде между тези два маркера.
Ако нивото е под маркера “Минимален”, го допълнете с препоръчаната в сервизното ръководство охлаждаща течност. В противен случай ще рискувате двигателя да не се охлажда достатъчно, т.е. може да се прегрее, което налага незабавно да изключите двигателя и да доведе до повреда на различните части.
Ако нивото е над маркера “Максимум”, част от охладителя в автомобила ще трябва да се отстрани със спринцовка или подходяща помпа. В противен случай охлаждащата верига ще бъде свръхналягане, което може да доведе до изпръскване на гореща течност, докато използвате двигателя.

Как да измием радиатора?

Кога да изплаквате охлаждащата течност?
С течение на времето охлаждащата течност на радиатора губи свойствата си. Като общо правило, тя трябва да се сменя на всеки 60 000 км или на всеки 2 до 4 години (вижте ръководството за обслужване за препоръките на производителя). Моля, обърнете внимание: течността на радиатора е токсична.

Полезно да знаете, преди да добавите охладител:
Преди да извършвате каквито и да е операции, уверете се, че имате подходящ съд за рециклиране на тези течности и чифт ръкавици.

Какво е охлаждащата течност? Тя се състои в смяна на охлаждащата течност във вашата охладителна система; това е нещо, което можете да направите сами, ако имате малко технически познания в автомобилната механика. Препоръчваме обаче да направите това от механиката на гаража си, но ако искате да го направите сами, процедурата за промиване на охлаждащата течност е както следва:

Как да промиваме радиатора / Как да промиваме охлаждащата течност:
Охлаждащата течност трябва да се променя само когато двигателят е хладен – т.е. когато е бил изключен за няколко часа.
Обърнете се към сервизното ръководство, за да разберете къде се намират охладителната верига и капачката за пълнене. Също така разберете къде е дренажният кран на радиатора. Обикновено радиаторът е близо до предната част на автомобила до двигателя. Почистете металните летви на предната и задната част на радиатора, които позволяват на въздуха да се движи с вода със сапун и найлонова четка (четка в посока на ребрата на радиатора, за да отстраните мръсотията и мръсотията)
Отворете капачката за пълнене над контейнера, за да излезете оптимално от веригата.
Поставете съда под дренажния кран на дъното на радиатора, след това отворете вентила, така че цялото масло в охладителя на радиатора да може да се източи.
Препоръчваме ви да изчакате 30 минути, докато веригата се източи напълно.
Как да добавите охладител? Поставете обратно капака за източване на радиатора и след това започнете да изливате охлаждащата течност в охлаждащия кръг чрез капачката за пълнене. Трябва да използвате 5 литра течност или повече, в зависимост от превозното средство.
Във веригата ще има въздух, така че трябва да добавите охлаждащата течност постепенно.
Извършете добавянето на охлаждаща течност, докато нивото на течността е само между минималните и максималните маркери.
Стартирайте двигателя, оставяйки автомобила в неутрално положение. Ако желаете, можете да включите загряването до максималната му настройка, за да накарате новата течност да циркулира около цялата верига.
Изключете двигателя и проверете отново нивото на течността. Добавете още, ако е необходимо и след това повторете предишната операция, докато нивото се стабилизира.
Няколко дни след като сте я напълнили, проверете отново нивото на охлаждащата течност.
Как се прави измиване на охлаждащата течност – Внимание: използваният охладител не трябва да се изхвърля в канализацията или в системата за отпадни води: трябва да се отведе на подходящо място, като гараж или зона за събиране на отпадъци.

BulgarianCzechEnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianPolishPortugueseSpanishUkrainian

Enter your keyword